Sudura este modalitatea prin care piesele de metal sunt unite permanent. Aproape totul în jurul tău a fost fie sudat, fie făcut de un echipament care a fost sudat. Știi ibricul de cafea din oțel inoxidabil? Și acesta a fost sudat. Automobilul tău? Și acesta a fost sudat. În timp ce cizmele și mănușile tale de lucru nu au fost, poți să pariezi cu siguranță că au fost făcute de mașini care au fost sudate.
Există mai multe tipuri diferite de sudură, fiecare folosită pentru un anumit tip de metal sau lipire. Fiecare metodă folosește tehnici, scule si unelte diferite. În plus, deși există o mare varietate de metode de sudură din care poți alege, există patru care sunt cel mai frecvent utilizate.
1. Sudura cu arc de metal ecranat
Sudura cu arc de metal ecranat, denumită frecvent sudura cu stick, este o metodă foarte comună și populară. Este utilizată de obicei în construcții, fabricarea oțelului, lucrări de conducte și pentru repararea echipamentelor grele. Este un tip de sudură cu arc, în care un curent electric asemănător unui fulger trece între electrod, sau „bagheta de sudură” (piesa pe care o ții în mână) și substrat (metalul pe care îl sudezi).
La sudura cu stick, sudorul folosește un electrod consumabil; adică tija de sudură în sine se topește, creând sudura. Electrozii au un miez de flux, care este un agent de curățare chimic. Pe măsură ce metalul din electrod se topește, fluxul previne oxidarea care poate slăbi sudura.
2. Sudura cu arc metalic cu gaz
Acest tip de sudură folosește și un electrod consumabil. Cu toate acestea, electrodul este un fir solid care este alimentat constant prin pistolul de sudură. Mașinile de sudură speciale acestui tip sunt proiectate pentru a se adapta la diferite dimensiuni ale acestor fire de sudură.
În loc să folosească fluxul pentru a preveni oxidarea și alți agenți de slăbire a metalelor, sudorii folosesc un gaz inert, care trece și prin pistolul de sudură. Acest gaz poate fi dioxid de carbon sau un amestec de dioxid de carbon și argon. Acest tip de sudură este ușor de învățat și poate fi folosit pe o gamă largă de metale. Odată cu disponibilitatea aparatelor de sudură portabile, sudura cu arc metalic cu gaz a devenit mult mai ușor de adus la locul lucrărilor necesare.
3. Sudură cu arc de tungsten cu gaz
Acest tip de sudură este cunoscut sub mai multe denumiri comune - sudură Heliarc și sudură cu arc cu tungsten cu gaz. Spre deosebire de celelalte tipuri de sudură menționate până acum, acest tip nu folosește un electrod consumabil. În schimb, sudorul folosește o tijă externă pentru a crea metalul topit necesar pentru a forja sudura.
Acest tip de sudură este cunoscuă pentru forța de prindere și calitate, deși necesită un nivel mai înalt de pricepere decât alte tipuri. Sudura cu arc de tungsten cu gaz tinde să fie foarte curată și atractivă pentru ochi. Aceasta necesită un ecran de gaz inert care, pentru acest tip de sudură, este de obicei argon sau un amestec de argon.
Instrumentele din comerț
Pentru orice sudură manuală, vei avea nevoie de anumite echipamente pentru a face treabă. Vei avea nevoie de un aparat de sudură; acesta produce nevoile electrice ridicate pentru a crea arcul cu care sudezi în cele din urmă. Vei avea nevoie de un anumit tip de electrod - consumabil sau nu. Dacă nu lucrezi cu electrozi sau dacă este necesar un gaz de protecție, va trebui să furnizezi și un gaz inert.
Indiferent de tipul de sudură pe care alegi să-l efectuezi, asigură-te că ai întotdeauna echipamentul adecvat de protecție personală. Acesta include mănuși și cizme pentru sudori, îmbrăcăminte rezistentă la flacără și, mai ales, scutul potrivit de sudură.