4 tipuri de agenti de curatare

4 tipuri de agenti de curatare

În funcție de obiectul de curățat, se folosesc diferiți agenți, unelte și metode de curățare.

 

Există o mulțime de produse pentru curatenie pe piață, de la detergenți, la echipamente de curățenie, cum ar fi mopuri, mături, găleți etc. Menținerea unui program regulat de curățare și igienizare este esențială pentru prevenirea contaminării și a bolilor transmise prin alimente. Soluțiile de curățenie sunt cele mai importante în acest proces. Există patru tipuri principale de agenți de curățare utilizați în bucătării:

 
  • Detergenți

  • Degresanți

  • Detergenți abrazivi

  • Detergenți acizi

 

Pentru o curățare eficientă, asigură-te că utilizezi agentul de curățare corect pentru tipul și metoda de curățare pe care o vei folosi și tipul de murdărie.

 

1. Detergenți

 

Detergenții sunt cel mai comun tip de agent de curățare și sunt utilizați în toate bucătăriile. Aceștia funcționează prin spargerea murdăriei. Detergenții utilizați în bucătăriile comerciale sunt de obicei detergenți sintetici obținuți din produse petroliere și pot fi sub formă de pudră, lichid, gel sau cristale.

 

2. Degresanți

 

Degresanții sunt uneori cunoscuți ca agenți de curățare cu solvenți și sunt utilizați pentru a îndepărta grăsimea de pe suprafețe precum blaturile cuptorului și spatele grătarului.

 

În trecut, băuturile spirtoase metilate sau alcoolul alb erau folosite în mod obișnuit ca degresant. Majoritatea întreprinderilor alimentare încearcă acum să folosească degresanți non-toxici, pentru a preveni contaminarea chimică.

3. Detergenți abrazivi

 

Detergenții abrazivi sunt substanțe chimice care depind de acțiunea de frecare sau spălare pentru a curăța murdăria de pe suprafețele dure. În bucătăriile comerciale, detergenții abrazivi sunt de obicei folosiți pentru curățarea podelelor, oalelor și tigăilor.

 

Ei trebuie folosiți cu grijă, deoarece pot zgâria anumite tipuri de materiale utilizate pentru echipamentele de bucătărie, cum ar fi plasticul sau oțelul inoxidabil.

4. Detergenți acizi

 

Detergenții acizi sunt cel mai puternic tip de agent de curățare și trebuie folosiți cu grijă. Dacă nu sunt diluați corect, detergenții acizi pot fi foarte otrăvitori și corozivi.

 

Detergenții acizi sunt în general folosiți pentru îndepărtarea depunerilor de minerale și sunt folositori pentru detartrarea mașinilor de spălat vase sau pentru îndepărtarea ruginii din toalete.

 

Manipularea corectă a agenților de curățare

 

Amintește-ți că expunerea la substanțele chimice utilizate în agenții de curățare poate duce la iritații ale pielii, intoxicații chimice, probleme respiratorii și, în cazuri extreme, chiar deces. Într-o afacere alimentară, toți angajații ar trebui să fie instruiți în mod corespunzător în înțelegerea pericolelor chimice, a modului de manipulare a produselor în siguranță și a echipamentului de protecție personală care trebuie purtat atunci când se manipulează produsul. Cele mai bune practici pentru manipularea agenților de curățare includ:

 
  • Depozitarea substanțelor chimice într-un loc sigur în recipientele lor originale sigilate, departe de alimente

  • Purtarea echipamentului individual de protecție care trebuie purtat la manipularea produsului, cum ar fi mănuși sau ochelari de protecție

  • Urmarea instrucțiunilor producătorului atunci când utilizezi produsul sau îl arunci

  • Curățarea și igienizarea echipamentelor de curățare, cum ar fi perii, mopuri și alte unelte de îngrijire Depozitarea acestora într-o zonă bine întreținută, uscată și încuiată

  • Folosirea diferitelor cârpe pentru ștergere și curățare și înlocuirea lor în mod regulat

 

Curățarea este doar primul pas, ea se face cu detergent, dar nu ucide bacteriile sau alte microorganisme care pot provoca toxi-infecții alimentare. Pentru a ucide bacteriile și pentru a asigura un loc curat, trebuie să urmezi curățarea cu dezinfectare.

 

Curățarea și igienizarea eficientă ajută și la:

 
  • Împiedicarea dăunătorilor să intre în spațiu

  • Prevenirea contaminării încrucișate

  • Prevenirea reacțiilor alergice cauzate de contaminarea încrucișată

Suport clienti Luni - Vineri: 09:00 - 17:00 (Comenzi Online Non-Stop) Sâmbătă - Duminică: Închis (Comenzi Online Non-Stop)

0721 871 851 contact@realdiscount.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!